TUMMYTOX blogs.

Otužování: Jak ti může zima pomoci zhubnout

Věděla jsi, že studená sprcha, plavání ve studeném jezeře a hry ve sněhu mohou mít neuvěřitelné hubnoucí účinky? Slyšíš správně! Když jsi vystavena nízkým teplotám, tvoje tělo zrychluje metabolické procesy, jako je spalování tuků, výdej kalorií a metabolismus. Tento proces je známý jako termogeneze chladem, neboli otužování.

Cold Thermogenesis: How Winter Can Help You Lose Weight

Jak termogeneze chladem funguje?

Jako první se podívejme na základní informace o termogenezi chladem. 

Termogeneze je proces, při kterém tvé tělo produkuje teplo. Hlavním úkolem termogeneze je udržovat teplo, když jsi vystavena nízkým teplotám. Funguje to velmi jednoduše. Aby tvoje tělo produkovalo teplo, stimuluje metabolismus a spaluje kalorie a tuky.

A to nejlepší? Během termogeneze hubneš, aniž bys o tom věděla! A ano, platí to i pro tvrdohlavý břišní tuk.

Význam bílého a hnědého břišního tuku

Pro pochopení termogenze je důležité porozumět roli bílého a hnědého tuku.

Bílý tuk pravděpodobně znáš. Je to ten druh tuku, který je pro nás prospěšný, protože chrání naše orgány. Přebytečný tuk má ale tendenci hromadit se v úporných oblastech, jako je břicho, bok a pas. Pokud si chceš zeštíhlit a vytvarovat postavu, je třeba zaměřit se na bílý tuk.

Hnědý tuk je něco úplněho jiného. Mít více hnědého tuku je pro nás dobré, protože hnědý tuk je zodpovědný za termogenezi. 

To znamená, že pokud chceš s termogeneze vytěžit, co nejvíc, musíš stimulovat právě hnědý tuk. Mezi výhody patří:

  • Zvýšený metabolismus
  • Rychlejší trávení
  • Vyšší hladina energie
  • Snížení růstu tukových buněk
  • Účinné spalování tuků (včetně spalování břišního tuku)
  • Méně chutí na jídlo – ideální pro ty, kdo rádi zajídají emoce nebo mají mlsný jazýček

Jaké jsou další výhody?

Mnoho sportovců a známých osobností si otužování oblíbilo a to se stalo součástí jejich wellness rutiny. Není divu – nabízí řadu výhod pro tvé tělo i mysl:

  • Okamžitý příliv energie

Už jsi někdy skočila do studené řeky a cítila se jako znovuzrozená? Zvýšení energie, snížení úzkosti, deprese a stresu jsou dobře známé výhody vystavování se chladu. Tyto poznatky můžeš využít ve svůj prospěch – zkus si dát studenout sprchu, kdykoli se cítíš unavená nebo pomalá.

  • Zdravý a mladistvý mozek

Vystavení se chladu chrání mozek před degradací a umožňuje mu vytvářet nová spojení. Z dlouhodobého hlediska může zabránit poklesu kognitivních funkcí, ztrátě paměti a nemocem, jako je Alzeihmerova a Parkinsonova choroba. To znamená, že tvůj mozek může zůstat mladší déle.

  • Pořádná podpora imunity

Otužování také posiluje imunitní systém tím, že snižuje zánět a urychluje přirozený proces hojení v těle. Znamená to, že pravděpodobnost, že tě dostihne sezónní nachlazení nebo střevní chřipka, je menší.

  • Hluboký a klidný spánek

Znáš frázi „spát jako miminko“? Pokud ne, tak po otužování určitě budeš. Nejenže budeš usínat rychleji, ale tvůj spánek bude hlubší a ty se budeš probouzet s pocitem svěžesti. 

  • Staň se superženou

Mnoho elitních sportovců a sportovkyň se otužuje, aby urychlili regeneraci po tréninku a snížili bolestivost svalů. Zkus po příští návštěvě posilovny studenou sprchu, abys zvýšila své výsledky!

  • Sbohem, břišní tuku

Během otužování dochází ke stimulaci důležitých hormonů spalujících tuk. To je důvod, proč je termogeneze obzvláště propěšná pro spalování tvrdohlavého břišního tuku. Ještě lepší zpráva? Působí i na tuk okolo boků!

Jak můžeš stimulovat termogenezi chladem?

1. Dej si studenou sprchu

Studená sprcha je skvělým aktivátorem termogeneze. Pokud jsi začátečník, začni s teplou vodou a pomalu přecházej na studenou. Doporučujeme nejprve osprchovat spodní část těla a pomalu postupovat směrem vzhůru.

2. Oplachuj si obličej studenou vodou

Ještě nejsi připravená vzdát se horké sprchy plné páry? Opláchni si obličej studenou vodou! Stimulace termogeneze chladem je dokonalý způsob, jak začít den.

3. Využij volný čas venku

Všichni chceme v chladném počasí zůstat zabalení pod dekou a popíjet teplý čaj. Zima je ale úžasným stimulátorem termogeneze. Vydej se na procházku do přírody nebo centrem města.

4. Vypni před spaním topení

Spánek v chladnější místnosti aktivuje termogenezi, díky níž budeš budeš spalovat tuky i během spánku. Bez námahy, snadno a zdravě. No, nezní to skvěle?

5. Zařaď do svého jídelníčku termogenní potraviny

Termogenní potraviny, jako je kajenský pepř, zázvor a zelený čaj, mohou nastartovat termogenezi zevnitř. Když budeš jíst tyto potraviny, tvoje tělo bude spalovat kalorie a tuky ještě dlouho poté, co jsi jídlo snědla. A nejlepší na tom je, že termogenní potraviny jsou obecně zdravé!

6. Vyzkoušej termogenní spalovač tuků

Buďme upřímní. Ne vždy máme čas trávit dlouhé hodiny venku. Ne vždy máme náladu na studenou sprchu. A právě tady přicházejí ke slovu termogenní spalovače tuků, jako je náš Belly Shaper.

Kapsle Belly Shaper ti poskytnou všechny termogenní účinky a zároveň vyžadují mnohem méně úsilí. Každá kapsle okamžitě aktivuje termogenezi zevnitř. Spaluješ tak tvrdohlavý tuk a tukové zásoby kolem pasu a boků, aniž bys o tom věděla. 

Podívejme se blíže na složky, které Belly Shaper obsahuje: 

  • Morosil®je patentovaný extrakt z krvavého červeného pomeranče, který dokáže zmenšit obvod pasu (až o 7,5* cm), boky (až o 6* cm) a redukovat břišní tuk (až o 50 %*).
  • MaxiTherm®je špičkový kajenský pepř, který vám pomůže využít všechny výhody termogeneze při hubnutí. 
  • Zelený čaj podporuje metabolismus a přirozenou termogenní aktivitu.
  • Černý pepř podporuje účinnost přípravku a pomáhá při trávení a kontrole hmotnosti.
  • Vitamín B6 pomáhá přeměňovat potravu na energii a snižuje únavu a vyčerpání.

Závěrem

Až budeš příště „proklínat“ zimu a nízké teploty, vzpomeň si že termogeneze chladem, nebo chceš-li otužování, nabízí úžasné výhody pro zdraví a hubnutí. Zkus se tedy sprchovat studenou vodou, užívat doplněk Belly Shaper nebo prostě vyjdi ven a dělej andělíčky ve sněhu. Nejdůležitější je, aby ti to bylo příjemné a užila sis to. A kdo ví... možná začneš mít zimu dokonce ráda!

Odmítnutí odpovědnosti: Tyto tipy používej s rozvahou. Termogeneze chladem neznamená třást se zimou a mít modré rty. Je to způsob, jak posílit tvůj imunitní systém a přitom zhubnout. Správně prováděná termogeneze chladem je jednou z nejzdravějších technik hubnutí.

Produkty pro vás

SPALOVAČ TUKŮ
-31%
Speciální cena 427 Kč Běžná cena 617 Kč As low as 385 Kč
Zobrazit produkt

Mohlo by vás zajímat