TUMMYTOX blogs.

Odpočívej, načerpej síly, opakuj: tvůj průvodce kvalitním spánkem

Spánek – to kouzelné období dne, kdy si oblékneš pohodlné pyžamo, zachumláš se do teplé postele a odpluješ do říše snů.

Kéž by to bylo vždycky tak snadné! Kvalitnímu spánku může stát v cestě mnoho věcí, od každodenního stresu, který tě nutí převalovat se, až po špatné spánkové návyky, které tě mohou ovlivňovat způsoby, o němž nevíš. Jistě, krátkodobě můžeš neklidnou noc zahnat šálkem nebo dvěma kávy navíc, ale trvale špatný spánek může mít významný dopad na tvé zdraví. 

Sleeping more can improve your life

Jak tě ovlivňuje množství spánku? Kolik hlubokého spánku potřebuješ, aby ses cítila co nejlépe? A jak na lepší spánek? Přečti si odpovědi na všechny tyto otázky a objev několik užitečných tipů, co dělat, když nemůžeš spát. 

Spánek – víc než jen odpočinek

Spánek se dělí na několik fází, ale nejdůležitější jsou dvé fáze: hluboký spánek a fáze REM (Rapid Eye Movement). V hlubokém spánku se dějí veškerá kouzla – tvé tělo se začne regenerovat a omlazovat. Opakem je fáze REM, kdy je tvůj mozek mimořádně aktivní a je to také fáze, ve které sníš. Každá z těchto fází hraje klíčovou roli v tom, aby ses probudila nabitá energií a připravená na další den. 

Je zřejmé, že spánek je více než jen odpočinek a načerpání nových sil, ale umožňuje také mozku zpracovávat informace. Během noci, kdy tvůj mozek prochází vysoce aktivními fázemi, vykonává funkce, které jsou nezbytné pro udržení paměti, učení a regulaci nálady. A zbytek tvého těla také usilovně pracuje – opravuje buňky, reguluje imunitní systém, vyrovnává hormony a mnoho dalšího. 

Když tě dělší dobu trápí nespavost a tvoje tělo nemá v noci možnost se regenerovat, může to mít dloudohobé následky, které ovlivňují vše od toho, jak dobře si pamatuješ věci, přes tvou náladu, váhu až po zdraví tvého srdce a dokonce i hladinu cukru v krvi. 

Kolik hodin spánku skutečně potřebuješ?

Zlaté pravidlo pro dospělé je přibližně 7 až 9 hodin spánku za noc, ale tato doba se může lišit v závislosti na faktorech, jako je věk (vzpomínáš si, když jsi v pubertě mohla spát klidně více než 10 hodin?), životní styl a dokonce i genetika.

Nezáleží však jen na množství, ale také na kvalitě spánku. Hluboký, nepřerušovaný spánek je nezbytný pro maximální omlazení. Kolik hlubokého spánku je tedy potřeba? Zhruba 25 % tvého spánku by měl tvořit hluboký spánek – to je asi 1,5 až 2 hodiny za noc. 

Důležité je také načasování. Vnitřní hodiny neboli cirkadiánní rytmus tvého těla určuje, kdy je čas jít spát a kdy je čas vstávat, a ovlivňuje tak kvalitu tvého spánku. Dodržování konzistentního cyklu spánku a bdění každý den může usnadnit usínání a probouzení se odpočatým. 

Rychlý tip: Nevíš, kdy je nejlepší spát a vstávat? Zkus si na internetu vyhledat spánkovou kalkulačku! Stačí zadat svůj věk a čas vstávání a přesně ti vypočítá, kdy máš jít spát, aby sis dopřála doporučené množství spánku.

7 tipů, jak lépe spát

Pokud ti nevyhovuje počítání oveček, nejsi sama. Spánek nepříchází vždy snadno a může to souviset s různými faktory, které mohou spánek narušovat, od přílišného množství kofeinu přes modré světlo z elektronických zařízení až po poruchy spánku.

Jedním z nejznámějších zlodějů spánku je rozhodně stres. Když jsi ve stresu, tvojí myslí se honí spousta myšlenek, což ti ztěžuje relaxaci a usínání. A starosti s tím, že nemůžeš usnout vše jen zhoršují!

Ať už ti v noci nedá spát stres, nebo něco jiného, tady je praktický seznam tipů, které ti pomohou rychleji usnout a lépe spát.

1. Vytvoř si útulný koutek na spaní

Vytvoř si v ložnici chladné, tiché a tmavé útočiště. Hodně ti mohou pomoci zatemňovací závěsy nebo roztomilá maska na oči!

2. Zaveď si rutinu před spaním

Ponoř se do šťavnatého románu, nalož se do levandulové koupele nebo si dej jemný jógový strečink – najdi způsob, jak dát tělu najevo, že je čas na odpočinek. 

3. Zahoď modré světlo

Modré světlo, které vyzařují smartphony, tablety a počítače může narušit tvůj spánek. Odlož svá zařízení několik hodin před spaním a zvaž používání aplikací, které modré světlo redukují, nebo brýlí blokujících modré světlo během dne. 

4. Dbej na to, co a kdy jíš a piješ

Zbožňuješ kávu a víno? My také! Ale držme je daleko od zaslouženého odpočinku. Večerní svačina sice může znít lákavě, ale s plným břichem se budeš celou noc převalovat.

5. Vyhřívej se na sluníčku

Trocha slunečního svitu během dne může správně nastavit vnitřní hodiny tvého těla a usnadnit usínání v noci. Proto si každý den dopřej alespoň trochu času venku!

6. Vytvoř si návyk 

Snaž se chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu. Stálý cyklus spánku a bdění pomáhá regulovat vnitřní hodiny tvého těla a odmění tě lepším spánkem. 

7. Pravidelně cvič

Pravidelná fyzická aktivita ti pomůže rychleji usnout a prohloubit spánek. Dbej však na to, abys necvičila příliš blízko před spaním, aby mělo tvé tělo dostatek času se uklidnit.

Potřebuješ extra podporu, abys získala svěží a odpočatý vzhled?

Náš Night Burner Drink ti pomůže!

Pokud toužíš po komplexním přístupu, Night Burner Drink by měl být tím, co hledáš. Nejenže ti pomůže uvolnit se a lépe spát, ale také pomáhá urychlit spalování tuků a snižuje noční chutě na jídlo. Lepší spánek a podpora hubnutí v jednom, co může být lepšího?

Udělej ze spánku prioritu, tvoje tělo i mysl ti poděkují. A navíc se budeš cítit jako šťastnější, zdravější a ještě báječnější verze sebe sama.

Produkty pro vás

Mohlo by vás zajímat