TUMMYTOX blogs.

Tři neodolatelné letní saláty, které zpestří tvůj jídelníček

Když se řekne salát, jako první se ti pravděpodobně vybaví jeho různé druhy – ledový salát, rukola nebo třeba polníček. A my proti nic nic nemáme, jsou zdravé a chutné. Jen říkám, že saláty nemusíš připravovat jen ze zelené listové zeleniny. Zejména v létě, kdy nám příroda nabízí spoustu čerstvých plodin a bylinek, si je můžeš připravit mnohem zajímavěji.

Three irresistible summer salads that add some colour to your diet

Slyšela jsi už o novém trendu mezi milovníky salátů? Smícháním zeleniny ovice získáš něco opravdu výjimečného. Ano, slyšíš správně! Možná se ti to nezdá, ale kombinace sladkého ovoce se zeleninou chutná jako nebe v puse. Pokud si celou tou slanou a sladkou kombinací nejsi jistá, čti dál. Jsme si jisti, že recepty, které jsme pro tebe připravili, změní tvůj názor.

Ale neboj se, pokud se na to dnes necítíš, máme pro tebe i dva tradičnější, ale přesto skvělé recepty.

Proč jsou saláty ideálním letním jídlem

Řekněme si upřímně, že to poslední, co bychom v parných letních dnech chtěli dělat, je trávit při přípravě zdravého vyváženého jídla hodiny v kuchyni a potit se u sporáku. Bohužel, našemu tělu je jedno jaké je počasí, potravu potřebuje přijímat pořád a na scénu tedy přicházejí saláty. Jsou zdravé, snadné na přípravu, dají se připravit předem a můžeš si je vzít kamkoli s sebou. Pojďme se podívat na recepty!

Vynikající salát s restované cizrny

Tenhle recept je pro všechny vegany. Dali jsme si záležet na tom, aby obsahoval směs syté listové zeleniny, bílkovin a zdravých tuků. A pro naše neveganské krásky jsme zařadili i verzi s jogurtovým dresinkem.

Mouth-watering roasted chickpea salad

CIZRNA:

  • 100 g scezené cizrny z konzervy 
  • Olivový olej 
  • Sůl 
  • Uzená paprika
  • Chilli vločky 

DRESINK: 

  • 2 lžíce veganského jogurtu (nebo plnotučného řeckého jogurtu, pokud nejste vegani) 
  • 1 lžíce tahini 
  • 1 lžička hořčice 
  • Citronová šťáva z 1 citronu
  • Špetka soli 
  • 1 lžíce čerstvě nasekané pažitky 
  • Voda (v případě potřeby) 

SALÁT: 

  • Váš oblíbený zelený salát (římský, ledový, čekanka) 
  • Hrst rukoly 
  • ½ červené cibule nakrájené na tenké plátky 
  • ½ avokáda nakrájeného na kostky
  • Červená a žlutá cherry rajčátka, rozpůlená 

POSTUP:

  1. Cizrnu osuš papírovou utěrkou. Rozehřej pánev na středním plameni. Přidej kapku olivového oleje a cizrnu. Posyp ji solí, uzenou paprikou a chilli vločkami. Restuj ji 10 minut nebo dokud nezezlátne a každých pár minut ji promíchávej. Potom ji přesuň na talíř  a nech mírně vychladnout.
  2. Zatímco se opéká cizrna, připrav si dresink. Všechny ingredience dej do malé misky a promíchej. Pokud je dresink příliš hustý, přidej trochu vody.
  3. Je čas sestavit salát. Do velké mísy vlož hlávkový salát, rukolu, cibuli, avokádo, cherry rajčátka a cizrnu. Pokapej dresinkem a promíchej.

Rychlý těstovinový salát inspirovaný Itálií

Tento těstovinový salát doslova kříčí prázdniny v Římě! Farfalle, olivy, rajčata a mozzarella přinesou na tvůj talíř chutě Itálie. Úplně se vidím, jak si tento salát vychutnávám na balkóně s výhledem na italské náměstí, a co ty? 

Quick Italian-inspired farfalle pasta salad


INGREDIENCE: 

  • 50 g těstovin farfalle 
  • 80 g tuňáka v konzervě
  • Hrst černých oliv bez pecky 
  • 50 g cherry rajčátek, rozpůlených 
  • 1 malá okurka nakrájená na kostičky 
  • 60 g nakrájené mozzarelly 
  • Bazalka
  • Pepř
  • Sůl

POSTUP:  

  1. Těstoviny uvař al dente a nech je zcela vychladnout.
  2. V míse smíchej těstoviny, tuňáka, rajčata, olivy, okurku a mozzarellu. Zakápni olivovým olejem, podle chuti osol, přidej čerstvě mletý pepř a promíchej. Ozdob nasekanou bazalkou. 

TIP: kup olivy s peckami (jsou mnohem chutnější) a odpeckuj je sama. 

Osvěžující melounový salát se sýrem feta a mátou

Slíbili jsme ti salát s ovocem a tady je – náš top výběr se základními letními surovinami zaručeně přesvědčí i ty nejvybíravější jedlíky.

Refreshing watermelon salad with feta and mint
IGREDIENCE: 

  • 150 g melounu bez semínek nakrájeného na kostky
  • 1 středně velká okurka nakrájená na kostky
  • 80 g rozdrobeného sýru feta
  • ½ svazku máty
  • Olivový olej
  • 1 lžíce balzamikového octa

POSTUP:  

  1. V míse smíchej meloun, okurku a fetu. Podle chuti osol, zakápni olivovým olejem, balzamikovým octem a promíchej.
  2. Pro větší svěžest ozdob nasekanou mátou. Před podáváním dej na několik hodin vychladit do lednice.

My víme, my víme, už se chystáš do obchodu nakoupit všechny potřebné ingredience a hodláš se pustit do vaření. Nenech se námi zdržovat. Šťastné krájení!

Produkty pro vás

RYCHLÉ VÝSLEDKY
-55%
Speciální cena 812 Kč Běžná cena 1 824 Kč
Zobrazit produkt
30DENNÍ PROGRAM
-64%
Speciální cena 929 Kč Běžná cena 2 612 Kč
Zobrazit produkt