TUMMYTOX blogs.

8 signálů, že tvoje štítná žláza nepracuje správně

Štítná žláza je sice malá, ale její vliv na celkové zdraví je nesmírně důležitý. Tato žláza ve tvaru motýla, která se nachází na krku, je zodpovědná za regulaci celé řady funkcí v těle. Pokud ale nefunguje tak, jak by měla, může to mít obrovský dopad na tvé zdraví!

8 alarming signs of an underactive thyroid

V tomto průvodci se dozvíš, jaké jsou příznaky špatné funkce štítné žlázy, co to znamená pro tvé dlouhodobé zdraví a jaké kroky můžeš podniknout na podporu tohoto mimořádně důležitého orgánu.

Co je úkolem štítné žlázy?

Štítná žláza jako součást endokrinního systému produkuje hormony, které jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí. Tyto hormony regulují metabolismus a pomáhají tak spalovat kalorie, udržovat zdravou pokožku a kosti a dokonce regulovat teplotu těla. Jsou také velmi důležité pro funkci mozku a tvou náladu.


Problémy se štítnou žlázou jsou bohužel poměrně rozšířené, zejména mezi ženami. Nedostatečná činnost štítné žlázy, kdy tento orgán není schopný produkovat dostatečné množství hormonů štítné žlázy, aby uspokojil vysoké nároky tvého těla, patří mezi nejčastější problémy, ale často také zůstává neodhalena.

8 běžných příznaků nedostatečné činnosti štítné žlázy

Přijít na to, jestli tvoje štítná žláza funguje správně, může být složité. Příznaky mohou být různé, od zjevných až po nenápadné, a mnoho žen je pociťuje celá léta, aniž by si uvědomily, co je jejich skutečnou příčinou,


Podívejte se tedy na některé klíčové příznaky, na které by sis měla dávat pozor. Věř nám, že tvoje štítná žláza je schopná posílat malé zprávy typu „Hej, věnuj mi pozornost!“.


1. Neustálá únava 

Za pocit vyčerpání i po celonočním spánku může být více jen „takový ten den“. Štítná žláza reguluje hladinu energie, takže neustálá únava může být známkou toho, že nefunguje tak, jak by měla.


2. Nevysvětlitelné přibírání na váze

Pokud číslo na váze stoupá navzdory zdravé stravě a pravidelnému cvičení, může být tvůj metabolismus zpomalený kvůli nedostatečné činnosti štítné žlázy.


3. Pocit chladu

Štítná žláza pomáhá regulova tělesnou teplotu. Pokud je ti tedy neustále zima a saháš po další vrstvě, i když je všem ostatním příjemně, možná je čas zkontrolovat štítnou žlázu.


4. Suchá pokožka 

Nedostatečná činnost štítné žlázy může snižovat přirozenou produkci oleje v pokožce, což vede k jejímu vysušování a šupinatění. Přidáním další vrtsvy tělového mléka se to ale nezlepší a stav tvé pokožky může signalizovat hlubší problém.


5. Vypadávání vlasů

Na růst vlasů mají vliv také hormony štítné žlázy. Pokud si ve sprše nebo na kartáči všímáš více vlasů než obvykle, i to může být způsobeno nízkou funkcí štítné žlázy.


6. Trávicí problémy 

Nedostatečná činnost štítné žlázy může zpomalovat tělesné funkce včetně trávení. To může vést k problémům, jako je zácpa nebo nepravidelná stolice.


7. Nepravidelná menstruace

Hormony štítné žlázy se vzájemně ovlivňují s reprodukčními hormony, což může narušit rovnováhu menstruačního cyklu. Pokud je tvoje menstruace nepravidelná nebo silnější než obvykle, může to být způsobeno štítnou žlázou. 


8. Výkyvy nálad

Hormony štítné žlázy také ovlivňují hladinu serotoninu v mozku, což může vést ke změnám nálady nebo dokonce k depresi. Pokud se cítíš emočně nahoře a dole, může v tom hrát roli tvá štítná žláza.


Jeden nebo dva z těchto příznaků ještě neznamenají, že máš začít bít na poplach, ale pokud jsi zaškrtla více políček, stojí za to se na svou štítnou žlázu podívat blíže a věnovat jí zvýšenou péči. Pokud zůstane nedostatečně aktivní štítná žláza neodhalena, může to v budoucnu vést k vážnějším zdravotním problémům, jako je zvýšená hladina cholesterolu, srdeční problémy a dokonce i problémy s plodností. 

Když „normální“ nestačí

Je možné, že si štítnou žlázu necháš vyšetřit a bude ti řečeno, že je vše „v pořádku“. Je však důležité si uvědomit, že „normální“ je při lékařských testech relativní pojem. Normální rozmezí je obvykle stanoveno na základě průměrných hodnot populace, nikoliv na základě pohledu na tebe jako jednotlivce.


Jinými slovy, „normální“ nemusí nutně znamenat „cítit se nejlépe“. Pokud se tedy navzdory výsledkům testů stále necítíš dobře, možná je čas zapátrat hlouběji. Pokud je tvá štítná žláza trochu lenivá, existují způsoby, jak ji jemně popostrčit, aby se vrátila ke své běžné činnosti. Protože, přiznejme si to, zasloužíš si cítit se víc než jen „normálně“, zasloužíš si cítít se úžasně!

Jak vyrovnat hormony štítné žlázy

Naštěstí existují některé změny ve výživě a životním stylu, které mohou přírozeným způsobem pomoci zlepšit hladinu hormonů štítné žlázy.

Nejprve se podívejme na to, co si dáváš na talíř. Vyvážená strava je jako milostný dopis pro tvou štítnou žlázu. Mysli na ryby kvůli jódu, ořechy kvůli selenu a celozrnné výrobky kvůli zinku. Všechny tyto potraviny jsou pro štítnou žlázu velmi prospěšné. 

A teď pojďme rozhýbat tělo! Ať už máš ráda kardio, posilování nebo třeba uklidňující jógu, uvolni na pohyb asi 30 minut tvého času. 

Ujisti se, že si dopřáváš dostatek spánku – snaž se spát 7-9 hodin každou noc. A pokud se cítíš rozrušená, vyzkoušej techniku hlubokého dýchání nebo krátkou meditaci. Tvá štítná žláza opravdu ocení, když budeš udržovat hladinu stresu nízko.

Jako třešničku na dortu zvaž přírodní doplněk na podporu štítné žlázy, jako je Thyroid Balance!

Vše, co potřebuješ pro vyváženou hladinu hormonů štítné žlázy

Thyroid Balance je plný přírodních složek a nabízí účinek 4 v 1, který vám pomůže vyrovnat hormony štítné žlázy, podpoří hubnutí, zvýší soustředění a energetickou hladinu a dokonce se postará o tvé vlasy a pokožku. Navíc je zcela bez hormonů!

Tento účinný doplněk stravy na podporu štítné žlázy obsahuje L-tyrosin a jód z chaluhy bublinaté. L-tyrosin a jód jsou dva základní stavební kameny hormonů štítné žlázy. Produkt obsahuje také další silné přírodní složky podporující činnost štítné žlázy: pryskyřici guggul, klanoprašku čínskou, bazalku posvátnou, hořčík, selen, zinek a mangan. 

Převezmi kontrolu nad svými hormony s nejlepším doplňkem štítné žlázy na trhu ještě dnes!