TUMMYTOX blogs.

Co opravdu funguje?

Ano, stále posloucháš, že musíš spalovat více kalorií, než jich přijmeš. Ale proč někdo může sníst horu chipsů a nic na něm není vidět a jiní se zase jen podívají na burger a už si více netroufnou postavit se na váhu? Zní to neuvěřitelně, ale je to pravda: na vině jsou bakterie!

image

Kdyby někdo ještě před několika lety řekl, že za nadváhu mohou bakterie v našich střevech, vysmáli bychom se mu. Nyní však vědci vědí, že je to opravdu tak. Tajemství štíhlých lidí je v převaze „štíhlých" bakterií!

Kdo by si pomyslel, že bakterie namísto nás dělají toto všechno

Bakterie, které jsou součástí naší střevní mikroflóry, mimo jiné:

  • trénují náš imunitní systém, aby uměl rozlišovat mezi „prospěšnými návštěvníky" a „cizími vetřelci" a správně reagoval,
  • tvorbou kyseliny máselné, která je potravou pro buňky střevní sliznice, se starají o zdraví našich střev,
  • ničí škodlivé bakterie, které pronikají do našeho těla,
  • svými enzymy nám pomáhají transformovat různé látky a kalorie z potravy a dělají je využitelnejšími pro tělo.

A právě ta poslední vlastnost je spojena s tím, zda budeš mít nadváhu nebo budeš hubená.

„Tučné" bakterie jsou efektivnější při získávání kalorií z potravy

Jedno ze zjištění, které vědce nejvíce překvapilo, je to, jak moc bakterie ovlivňují naši tělesnou váhu! Pokud to opravdu velmi zjednodušíme, v našich střevech převládají dvě skupiny bakterií: Firmicutes a Bacteroidetes. Ať si nelámeme jazyk, říkejme jim bakterie F a bakterie B.

Bakterie F jsou efektivnější při čerpání energie z potravy, kterou bez jejich pomoci neumíme strávit. To znamená, že ony tyto kalorie navíc „uloží" ve formě tukových zásob. Pokud však v tvém těle převládají bakterie B, pak tyto látky, které nemůžeš použít, jednoduše vyloučí z těla.

To co jíš, ovlivňuje zda vyživuješ „štíhlé" nebo „tučné" bakterie

Na to, zda v tvých střevech převládají bakterie F nebo B, čili „tučné" nebo „štíhlé" bakterie, zaleží na tvém stravování. Asi tě nepřekvapí, že ty „štíhlé" bakterie mají raději zdravé jídlo plné vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné potraviny.

Jednou z nejzajímavějších oblastí výzkumu je také to, jak bychom mohli užíváním různých probiotik (zjednodušeně řečeno, dobrých bakterií) změnit složení střevní mikroflóry a zhubnout tak.

Bakterie Lactobacillus způsobily největší úbytek tělesné váhy a tukové tkáně

Nedávná metaanalýza, královna všech studií, která shrnuje a hodnotí zjištění mnoha výzkumů, potvrdila, že opravdu můžeme shazovat nadbytečná kila pomocí bakterií. Mezi nejefektivnější bakterie, které nám mohou pomoci zhubnout, jsou ty z rodu Lactobacillus – a to již za méně než 12 týdnů!

Odpovědí na nejnovější zjištění je výrobek Slimbiotics, který obsahuje 9 druhů bakterií mléčné kyseliny, z nichž je 6 z rodu Lactobacillus. V kombinaci s Topinambur a čekankou ti pomůže cítit se lépe a především zbavit se přebytečných kil. Snadnější cesta ke lehčímu já!