TUMMYTOX blogs.

3 podzimní polévky na hubnutí

Na podzimu je něco magického. Žluté listí, pohodlné svetry a samozřejmě lahodné polévky, které zahřejí na duši a naplní tvé bříško.

Dýně, pórek, kukuřice, brokolice, mrkev, květák a další zelenina na tebe prakticky volají ze stánků místních farmářů a lákají k přípravě chutného hřejivého pokrmu.

autumn soups for weight loss

Polévky připravené z nejčerstvějších podzimních produktů mohou být neuvěřitelně výživné a syté a zasytí tě, aniž by ses přejídala. Dokonce mohou podpořit tvé úsilí o hubnutí. Naše podzimní polévky jsou připraveny tak, aby byly nízkokalorické, ale přitom výživné a chuťově bohaté. Ať už držíš polévkovou dietu, nebo jen chceš obměnit svůj stávající jídelníček, jsou vynikající volbou.

Následující polévky na hubnutí jsou snadné, velmi rychlé na přípravu a to nemluvím o tom, že jsou také velmi chutné. Ať už přemýšlíš o vydatném obědě nebo hřejivé věčeř, tyto recepty na podzimní polévky tě jistě zaujmou. A jedno malé tajemství – polévky chutnají druhý den vždy lépe. Uvař tedy velkou várku, ulož ji do lednice a zítra na tebe bude čekat oběd.

Sametová mrkvová polévka se zázvorem 

Ginger and Carrot soup

Podzim je obdobím zářivých barev a tato sametová mrkvová polévka s mrkví a zázvorem dokonale vystihuje podstatu tohoto ročního období díky svému sytě oranžovému odstínu. Přirozená sladkost mrkve se harmonicky snoubí s pikantním nádechem čerstvého zázvoru a kokosové prvky dodávají polévce krémový nádech, proto je každá lžíce příjemným potěšením pro chladné večery.

Ingredience: 

  • 1 lžíce kokosového másla 
  • 1 středně velká cibule nakrájená na drobno 
  • 2 prolisované stroužky česneku 
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 400 g mrkve nakrájené na kousky
  • 1 l zeleninového vývaru 
  • 200 ml kokosového mléka 
  • Sůl
  • Černý pepř

Postup: 

  1. Na mírném ohnu rozpusť kokosové máslo, přidej nakrájenou cibuli a opékej ji asi 10 minut, dokud nezměkne. V té chvíli přidej zázvor a česnek a opékej ještě asi minutu.
  2. Do hrnce přidej mrkev a zeleninový vývar, přiveď k varu, pak sniž teplotu a vař asi 30 minut nebo dokud mrkev nezměkne. Doba vaření se může lišit v závislosti na velikosti kousků mrkve.
  3. Jakmile je mrkev měkká, rozmixuj vše ponorným mixérem.
  4. Znovu přiveď k varu a podle chuti osol a opepři.
  5. Nakonec vmíchej kokosové mléko.

Polévka z máslové dýně s kuřecím masem

butternut squash and chicken stew

Vychutnej si podzim s touto vydatnou hustou polévkou. Křehké kuřecí maso se mísí se zemitou sladkostí máslové dýně a fazole cannellini jí dodávají smetanový nádech. Tato polévka je úžasnou směsicí chutí a textur, která je ideální výživné jídlo pro sychravý podzimní den, které bere ohled na tvou váhu.

Ingredience: 

  • Olivový olej
  • 300 g kuřecích stehen nakrájených na kousky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 300 g máslové dýně nakrájené na kostičky
  • 200 g brambor nakrájených na kostičky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 plechovka cannellini fazolí
  • Sůl
  • Pepř
  • Petrželka
  • 2 bobkové listy


Postup: 

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřej olivový olej. Kuře promíchej s moukou a přidej do hrnce. Podle chuti osol a opepři. Za občasného míchaní opékej kuře asi 10 minut do lehce zlatavé barvy.
  2. Přidej nakrájenou cibuli a míchej asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
  3. Do hrnce přidej prosilované stroužky česneku, máslovou dýni a brambory. Dbej na to, aby byly dýně a brambory nakrájeny na přibližně stejně velké kousky, aby se vařily stejně dlouho.
  4. Přilij kuřecí vývar, nakrájená rajčata a bobkové listy. Podle chuti osol a opepři.
  5. Vař 30-35 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Asi 10 minut před koncem přidej okapané fazole cannellini.
  6. Vytáhni bobkové listy a vmíchej nasekanou petrželku. 

Zelená polévka s houbami a těstovinovou rýží 

green woup with mushrooms and orzo

V této zelené polévce najdeš vše, co podzim nabízí. Brokolice a kapusta přináší živou svěžest, která se dobře snoubí se zemitými houbami a vydatnou těstovinovou rýží. Polévka je doplněná bazalkovým pestem a představuje jednoduché, ale výživné jídlo, které je ideální pro lehkou, ale hřejivou večeři. 

Ingredience:

  • 100 g těstovinové rýže
  • Olivový olej
  • 1 jemně nakrájená šalotka
  • 200 g žampionů nakrájených na plátky
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 150 g nakrájené brokolice
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 g nakrájené kapusty
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalkové pesto

Postup:

  1. Těstovinovou rýži uvař podle pokynů na obalu.
  2. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřej olivový olej. Přidej šalotku a za občasného míchání opékej asi 10 minut do změknutí.
  3. Přidej houby, osol podle chuti a vař asi 5 minut, dokud se neodpaří voda z hub. Tento krok zajistí, že houby získají výraznější oříškovou chuť.
  4. Přidej česnek a vař asi minutu, pak přidej brokolici a zalij vývarem. 
  5. Osol a opepři a vař asi 20 minut nebo dokud brokolice nezměkne.
  6. Na poslední 2 minuty vaření přidej nakrájené listy kapusty a těstovinovou rýži.
  7. Podávej s kopečkem bazalkového pesta. 

S padajícím listím a sychravým vzduchem tě tyto polévky zahřejí na duši. Vychutnej si chutě podzimu a vyživuj své tělo s každou lahodnou lžící.