3 podzimní polévky na hubnutí
Na podzimu je něco magického. Žluté listí, pohodlné svetry a samozřejmě lahodné polévky, které zahřejí na duši a naplní tvé bříško.
Dýně, pórek, kukuřice, brokolice, mrkev, květák a další zelenina na tebe prakticky volají ze stánků místních farmářů a lákají k přípravě chutného hřejivého pokrmu.
Polévky připravené z nejčerstvějších podzimních produktů mohou být neuvěřitelně výživné a syté a zasytí tě, aniž by ses přejídala. Dokonce mohou podpořit tvé úsilí o hubnutí. Naše podzimní polévky jsou připraveny tak, aby byly nízkokalorické, ale přitom výživné a chuťově bohaté. Ať už držíš polévkovou dietu, nebo jen chceš obměnit svůj stávající jídelníček, jsou vynikající volbou.
Následující polévky na hubnutí jsou snadné, velmi rychlé na přípravu a to nemluvím o tom, že jsou také velmi chutné. Ať už přemýšlíš o vydatném obědě nebo hřejivé věčeř, tyto recepty na podzimní polévky tě jistě zaujmou. A jedno malé tajemství – polévky chutnají druhý den vždy lépe. Uvař tedy velkou várku, ulož ji do lednice a zítra na tebe bude čekat oběd.
Sametová mrkvová polévka se zázvorem
Podzim je obdobím zářivých barev a tato sametová mrkvová polévka s mrkví a zázvorem dokonale vystihuje podstatu tohoto ročního období díky svému sytě oranžovému odstínu. Přirozená sladkost mrkve se harmonicky snoubí s pikantním nádechem čerstvého zázvoru a kokosové prvky dodávají polévce krémový nádech, proto je každá lžíce příjemným potěšením pro chladné večery.
Ingredience:
- 1 lžíce kokosového másla
- 1 středně velká cibule nakrájená na drobno
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 400 g mrkve nakrájené na kousky
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- Sůl
- Černý pepř
Postup:
- Na mírném ohnu rozpusť kokosové máslo, přidej nakrájenou cibuli a opékej ji asi 10 minut, dokud nezměkne. V té chvíli přidej zázvor a česnek a opékej ještě asi minutu.
- Do hrnce přidej mrkev a zeleninový vývar, přiveď k varu, pak sniž teplotu a vař asi 30 minut nebo dokud mrkev nezměkne. Doba vaření se může lišit v závislosti na velikosti kousků mrkve.
- Jakmile je mrkev měkká, rozmixuj vše ponorným mixérem.
- Znovu přiveď k varu a podle chuti osol a opepři.
- Nakonec vmíchej kokosové mléko.
Polévka z máslové dýně s kuřecím masem

Vychutnej si podzim s touto vydatnou hustou polévkou. Křehké kuřecí maso se mísí se zemitou sladkostí máslové dýně a fazole cannellini jí dodávají smetanový nádech. Tato polévka je úžasnou směsicí chutí a textur, která je ideální výživné jídlo pro sychravý podzimní den, které bere ohled na tvou váhu.
Ingredience:
- Olivový olej
- 300 g kuřecích stehen nakrájených na kousky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 prolisované stroužky česneku
- 300 g máslové dýně nakrájené na kostičky
- 200 g brambor nakrájených na kostičky
- 1 l kuřecího vývaru
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka cannellini fazolí
- Sůl
- Pepř
- Petrželka
- 2 bobkové listy
Postup:
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřej olivový olej. Kuře promíchej s moukou a přidej do hrnce. Podle chuti osol a opepři. Za občasného míchaní opékej kuře asi 10 minut do lehce zlatavé barvy.
- Přidej nakrájenou cibuli a míchej asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
- Do hrnce přidej prosilované stroužky česneku, máslovou dýni a brambory. Dbej na to, aby byly dýně a brambory nakrájeny na přibližně stejně velké kousky, aby se vařily stejně dlouho.
- Přilij kuřecí vývar, nakrájená rajčata a bobkové listy. Podle chuti osol a opepři.
- Vař 30-35 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Asi 10 minut před koncem přidej okapané fazole cannellini.
- Vytáhni bobkové listy a vmíchej nasekanou petrželku.
Zelená polévka s houbami a těstovinovou rýží
V této zelené polévce najdeš vše, co podzim nabízí. Brokolice a kapusta přináší živou svěžest, která se dobře snoubí se zemitými houbami a vydatnou těstovinovou rýží. Polévka je doplněná bazalkovým pestem a představuje jednoduché, ale výživné jídlo, které je ideální pro lehkou, ale hřejivou večeři.
Ingredience:
- 100 g těstovinové rýže
- Olivový olej
- 1 jemně nakrájená šalotka
- 200 g žampionů nakrájených na plátky
- 2 prolisované stroužky česneku
- 150 g nakrájené brokolice
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150 g nakrájené kapusty
- Sůl
- Pepř
- Bazalkové pesto
Postup:
- Těstovinovou rýži uvař podle pokynů na obalu.
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřej olivový olej. Přidej šalotku a za občasného míchání opékej asi 10 minut do změknutí.
- Přidej houby, osol podle chuti a vař asi 5 minut, dokud se neodpaří voda z hub. Tento krok zajistí, že houby získají výraznější oříškovou chuť.
- Přidej česnek a vař asi minutu, pak přidej brokolici a zalij vývarem.
- Osol a opepři a vař asi 20 minut nebo dokud brokolice nezměkne.
- Na poslední 2 minuty vaření přidej nakrájené listy kapusty a těstovinovou rýži.
- Podávej s kopečkem bazalkového pesta.
S padajícím listím a sychravým vzduchem tě tyto polévky zahřejí na duši. Vychutnej si chutě podzimu a vyživuj své tělo s každou lahodnou lžící.
Mohlo by vás zajímat