TUMMYTOX blogs.

21 vědecky ověřených taktik pro hubnutí od Dr. Gregera

Zdravý životní styl pochází z malých změn a totéž platí pro stravu. Podívej se, jaké změny je třeba provést, aby byla tvá strava pod kontrolou.

image

Ať už jsme celý život měli nadváhu nebo jsme v poslední době náhle přibrali, vždy chceme vědět, jak zhubnout nejefektivněji a udržitelně.
Dr. Greger, americký lékař, autor a otec Nutritionfacts.org, měl vždy odpovědi na to, co je nejzdravější strava. Ale v roce 2019 nabídl svůj vědecky založený názor na to, jak jíst, jak zhubnout a udržet si váhu v klidu. Bez diety.

Ve své nedávné knize How not to diet, (v překladu: jak nebýt na dietě) sepsal princip rostlinné stravy s nízkým obsahem tuků a celozrných potravin, kterou vždy doporučoval, a napsal 21 vylepšení, které by měl každý dodržovat.

21 věcí, které byste měli začít dodržovat pokud chcete zhubnout podle Dr. Gregera

Dr. Greger shrnul všechny své poznatky ze studií na hubnutí na dlouhý seznam mini vylepšení, které bys mohla každý den udělat a hubnout rychleji.

Pokaždé, když si uděláš jídlo

1. Pij vodu před každým jídlem
2. Jez super nízkokalorické potraviny jako např. řapíkatý celer před každým jídlem
3. Do každého jídla přidej 2 lžičky octa
4. Jez uvědoměle, nenech se rozptylovat
5. Dobře žvýkej, jez pomalu a dělej mini přestávky, takže budeš jíst alespoň 20 minut

Každý den

Používej koření:

6. Černý kmín
7. Hnědý kmín
8. Sušený česnek
9. Mletý zázvor
10. Nutriční kvasnice

11. Pij zelený čaj
12. Pij hodně vody
13. Zahoď mouku
14. Jez snídani jako král, udělej si normální oběd a užij si lehkou večeři
15. Jez se sluncem
16. Cvič před snídaní nebo obědem
17. Pamatuj si, kolik vážíš
18. Buď si vědoma svých pokroků

Každý večer/noc

19. Přestaň jíst kolem 19:00 h
20. Pořádně se v noci vyspi
21. Uprav úhel postele

Gregerova dieta-nedieta

Na první pohled se zdá, že Dr. Greger žádá až příliš od lidí, kteří se se stravovacími problémy potýkají. Ve své knize však vysvětlil, že jeho strava může fungovat jako vodítko nebo jako 100% dietní plán – je to zcela na čtenáři.
Obecně platí, že Dr. Greger nikdy neschválil žádné jídlo, které pochází z krabice – je fanouškem celých potravin, které pocházejí z rostlin. V knize jsou četné studie o pozitivním účinku lepšího jídla – jako je čerstvá zelenina, lněná semena, oves, fazole a bobule.
Bohužel vynechal mnoho dalších studií, které se jiným způsobem osvědčily. To je něco, co odborníci na výživu a vědci nejvíce kritizují – jeho zaujatost.
Ale jeho rada - i když s trochou skepticismu – je hodnotná a zaměřená na zdraví. Stručně řečeno, navrhuje, aby lidé jedli jídlo, které je:

  • Protizánětlivé
  • Nezpracované
  • S vysokým obsahem vlákniny
  • S vysoký obsahem vody
  • S nízkým glykemickým zatížením
  • S nízkým obsahem přidaného tuku
  • S nízkým obsahem přidaného cukru
  • S nízkou kalorickou hodnotou
  • Menším obsahem masa
  • S nízkým obsahem bílé mouky
  • S nízkým obsahem soli
  • S nízkým glykemickým indexem

Závěrem

Když se podíváme na dietu-nedietu Dr. Gregera, poznáme, že jsme to všechno už dávno věděli. Je to stále stejná rada, jakou nám dávaly naše babičky – jez zeleninu, pij vodu, hýbej se, nejez příliš pozdě a běž brzy spát.
Pokud hledáš efektivní řešení hubnutí, soustřeď se na to, o čem víš, že by ses měla vždy zaměřit: jez co nejvíce skutečných, nezpracovaných a barevných potravin, jak jen můžeš. Užij si své tělo a hýbej se každý den, jak chceš. Relaxuj a dostatečně spi každou noc.
Je to životní styl. Každá změna k lepšímu se počítá. A my s tím naprosto souhlasíme!