TUMMYTOX blogs.

7 Tipů, jak zvládat momentální stres v izolaci!

Náš život se za poslední týdny výrazně změnil. Jsme zavřeni doma a naše svoboda je na určitou dobu dost omezená. Není divu, že nás tato nová a divná situace stresuje.
Stres však můžeme zmírnit několika efektivními technikami a není to ani tak náročné. Přečti si, jak si můžeš pomoci.

image

Co je stres?

Stres je přirozená obranná reakce organismu na potenciální nebezpečí. Aktivuje se stresový hormon kortizol, který dostane tělo do stresové reakce „útěk nebo boj". Je to signál, který mozek vysílá do celého těla, jakoby říkal: „Pozor! Připrav tělo na nebezpečí! Okamžitě zastav všechny nepodstatné funkce a soustřeď se jen na ochranu před nebezpečím."
Takové reakce jsou přirozené, prospěšné, dokonce evolučně nezbytné, pokud jsou krátkodobé – akutní stres. Po tom, co „nebezpečí" pomine, zvládneme překonat stresovou situaci, se tělo opět vrátí do normálu.
Problémem je však dlouhodobý stres – chronický stres, kterému mnozí čelíme, a ne jen teď. Tělo je neustále ve stavu rozčilení a v pozoru, nedokáže se uvolnit, což vede k vyčerpání a narušení duševní rovnováhy. Nedokážeme přemýšlet jasně a racionálně, efektivně jednat a těšit se ze života. Můžeme pociťovat hněv, vyhoření, problémy s koncentrací, podrážděnost, smutek, vyčerpanost ...
Stres má negativní vliv i na kardiovaskulární systém, spánek, reprodukci, imunitu...

Zvládání stresu

Izolace je pro mnohé z nás mimořádně silný stresor. Neustále se cítíš pod stresem, možná máš pocit, že se tomu nemáš jak bránit. Máme však pro tebe několik velmi efektivních technik zvládání stresu, s nimiž pracují při terapiích i psychologové a psychiatři.

1. Omez příjem alkoholu, kofeinu

Lidé často právě tyto látky vyhledávají jako pomoc při zvládání stresu, ale alkohol a kofein naopak stres ještě zhoršují.

2. Stravuj sa zdravě a vyváženě

Dostatečný příjem všech potřebných živin zlepšuje imunitní systém a pomáhá tělu bránit se negativním vlivem dlouhodobého stresu. Imunita je nyní důležitější než cokoliv jiného.

3. Zorganizuj si den

Udělej si denní plán, promysli si, co budeš celý den dělat, od rána do večera. Plán musí být realizovatelný – pokud si řekneš, že o 6 ráno půjdeš zaběhnout 20 kilometrů (a nejsi zrovna maratónec a zároveň ranní ptáče) a nezvládneš to, jen to tvůj stres zhorší.
V denním plánu si vždy vyhraď čas na to, co děláš ráda! Hraj hry, čti, vyšívej, sázej bylinky na balkoně, cokoliv, co tě baví. A poděl se o své nápady na příjemné trávení volného času s přáteli – poraď jim dobrý film, knihu, hru...

4. Převezmi kontrolu nad tím, co umíš změnit, a přijmi fakt, že všechno ovlivnit nedokážeš

Znervózňuje tě televizní vysílání, kde se mluví stále a jen o tomtéž? Vypni telku! Podívej se jednou denně na hlavní zprávy, abys měla přehled o tom, co se děje, a zbytek dne věnuj něčemu jinému.
Hlavně v momentální velmi napjaté situaci opravdu nemusíš číst všechny komentáře na sociálních sítích. Každý má nyní svůj názor a má potřebu ho vyjádřit, tvou povinností však není všechno číst. Chování jiných lidí je něco, na co bohužel nemáš vliv.

5. Dýchaní a relax

Meditace, jóga, správné dýchání, to vše dokáže výrazně pomoci uvolnit se a chvíli zapomenout na problémy. Můžeš si najít na internetu instruktážní video a vyzkoušet některé základní jógové cviky doma.
Vždy, když se přistihneš při tom, že zapomínáš dýchat, dýcháš rychle nebo mělce, zastav se, zavřii oči a několik minut se soustřeď jen na hluboký nádech.

Můžeš vyzkoušet dechovou techniku 4-7-8 na zvládání stresu a úzkosti:

  • sedni si do pohodlné polohy, jazyk volně opři o patro těsně za horními zuby, ústa zavřené
  • 4 sekundy volně a tiše dýchej nosem
  • zadrž dech a počítej 7 sekund
  • silně vydechuj vzduch z plic ústy 8 sekund, měj uvolněné rty, abys přitom vydala zvuk "fuuu"
  • cyklus opakuj 4krát

6. Povídej si

Mluv o svých pocitech s blízkými, vypusť páru, nejsi v tom sama. Nicméně, i když je to nyní náročné, zkuste mluvit i o jiných věcech než o izolaci a pandemii.

7. Věnuj se fyzické aktivitě

I když nemáš v plánu vyjít z izolace jako fitness model, cvič! Při pohybu se uvolňují hormony štěstí, které mimořádně efektivně potlačují stres.

Co můžeš dělat, aniž bys vyšla z domu / bytu?

  • využij to obrovské množství video instruktáží na domácí cvičení, kterých je plný internet
  • zapni si hudbu, kterou máš rádi, a tanči
  • zahraj si (i s dětmi) nějaké hry založené na pohybu (interaktivní video hry, honičky ...)
  • sex se také počítá :-)

Produkty pro vás

DETOX & IMUNITA
-60%
Speciální cena 584 Kč Běžná cena 1 460 Kč
Zobrazit produkt