TUMMYTOX blogs.

Kurkuma - zázračný prášek, který pomůže i tobě

Připravili jsme pro tebe průvodce, který ti pomůže pochopit účinky kurkumy na tvé tělo, játra a duševní zdraví a vysvětlí ti, jak kurkumu správně užívat.

image

Velké a průlomové objevy v oblasti medicíny byly mimořádně časté, když se lidé naučili používat účinné látky z přírody. Později jsme je začali sami vyrábět v laboratoři. Příkladem jsou antibiotika, jejichž účinek prý Alexander Fleming objevil jen náhodou. I dnes se penicilin vyráběný v laboratořích používá jako antibiotikum.

Totéž platí i pro kořen kurkumy, ve kterém byla objevena některá léčiva, která se dnes vyrábějí v laboratořích. Mluvíme o zcela přírodních účinných látkách, které se získávají přímo z kurkumy, jako je například kurkumin. Kurkumu si můžeme připravit samostatně nebo ji užívat ve formě doplňků stravy.

Kurkuma je koření, který se často používá při vaření. Toto koření má intenzivní žlutou barvu a chuť, která zpestřuje naše jídla. Kořen kurkumy je prý ceněný víc, než jen koření pro své vlastnosti, které udržují zdraví našeho těla. Kurkuma může pomoci při různých problémech v těle. Můžeme ji užívat přímo, ale mnohým nevyhovuje její chuti. To je důvod, proč mnozí sahají i po potravinových doplňcích s kurkumou (často ve formě kurkumových kapslí).

POZNÁMKA

TummyTox Kurkuma kapsle mají 185x vyšší biologickou dostupnost v porovnání s běžným kurkuminem, proto ji naše tělo dokáže využít mnohem efektivněji.

Pozitivní účinek kořene kurkumy je znám již dlouho, jelikož se používal již v tradiční čínské a japonské medicíně. Složka, kterou Japonci nazývají Ukon (Curcuma longa L.) nebo Gajatsu (Curcuma phaeocaulis Val.), se v čínské medicíně používala při problémech s krevním oběhem a záněty.

Kurkumu doporučujeme zejména těm, kteří:

  • trpí bolestmi svalů a kloubů
  • chtějí snížit zánět v těle
  • mají oslabený imunitní systém
  • jsou vystaveni dlouhodobému stresu
  • mají ztučnělá játra
  • trpí psoriázou
  • pijí alkohol často nebo ve velkém množství
  • dlouhodobě užívají léky
  • jedí nevyváženou nebo nezdravou stravu
  • mají vysoké hladiny triglyceridů nebo cholesterolu
  • mají problémy s regulací své hmotnosti
  • chtějí se starat o své zdraví.

Správné užívání kurkumy

Je známá jako žlutý prášek, který se používá při vaření. Kurkuma v prášku se získává z kořene kurkumy, který svým vzhledem připomíná zázvor. K výrobě prášku se používá celý kořen rostliny Curcuma longa (tento název se často používá pro doplňky stravy, jako jsou kapsle s kurkumou). Vědci nás opravují, že ve skutečnosti se nepoužívá kořen kurkumy, ale oddenek, podzemní stonek rostliny. Rostlina roste v pralesích jihovýchodní Asie, odkud dodnes pochází většina kurkumy.

Kurkuma dlouhá je nejznámější z čeledi kurkumovitých. Existují však i jiné druhy, které se používají stejným způsobem k posílení organismu a jejichž účinek je zcela specifický. Jsou to Curcuma wanyujin, Curcuma phaeocaulis Val, Curcuma kwangsiensis, Curcuma zedoaria a Curcuma aromatica.

POZNÁMKA

Nepříjemné chuti kurkumy se lze vyhnout užíváním kapslí s kurkumou. Tobolky kurkumy obvykle obsahují i ​​další látky, které jsou pro tělo užitečné (například vitamín D).

Kurkuma se již dlouho používá jako koření a barvivo na oblečení. Nezřídka se pěstuje také jako pokojová rostlina, protože má krásně velké bílé listy.

Příprava je jednoduchá: kořen kurkumy se uvaří, vysuší a poté se rozemele na jemný prášek. Jelikož se jedná o zcela přírodní prášek, využití kurkumy je velmi rozmanité - v kuchyni i v medicíně.


Kurkuma Wurzel

Příprava kurkumy doma

Příprava je tak jednoduchá, že mnozí se rozhodnou připravit si recepty z kurkumy sami doma. Konzumace prášku však pro mnohé není příjemná – chuť je velmi intenzivní a mnohým je nepříjemná, proto je často jednodušší a příjemnější používat kurkumu ve formě potravinových doplňků.

Kurkuma se však nepoužívá pouze ve formě prášku, ale i jinými způsoby, které se často doporučují na podporu zdraví a dobrého zdravotního stavu. Nejběžnější recepty na kurkumu, které můžeme nalézt, jsou pro přípravu kurkumového čaje, kurkumového mléka (zlatého mléka) a dalších jídel.

POZNÁMKA

Všechny recepty na kurkumu se nacházejí na konci tohoto článku.

Kurkuma jako doplněk stravy

Používání kořene kurkumy, který si můžeme sami připravit na kurkumový prášek, není optimální způsob konzumace kurkumy. Negativem je, že nikdy nevíme, kolik účinných látek (zejména kurkuminu) obsahuje náš domácí kurkumový prášek. Rostliny někdy obsahují více, jindy méně účinných látek - závisí to na růstu, ročním období, živinách v půdě atp.

Kapsle kurkumy, které si kupujeme jako doplňky stravy, však vždy obsahují stejné množství účinných látek (kurkumin), k nimž se přidávají i další účinné látky, které mají další pozitivní vliv na to, jak se cítíme. Nejčastěji se do kurkumy přidává pepř, který zvyšuje biologickou dostupnost kurkuminu a zajišťuje jeho lepší vstřebávání.

Pravidelným užíváním doplňků stravy zabezpečíme příjem účinných látek do našeho těla. Vysoce kvalitní doplňky stravy obsahují pouze přírodní kurkumu nejvyšší kvality a zároveň prokazatelně zajišťují přiměřené množství účinných látek. Stejně je to i s kurkumou, kterou najdeš zde.


Kurkuma Anwendung

Kurkuma v kuchyni

Kurkuma je vynikající koření, které se používá v kuchyni pro svoji chuť, barvu a pozitivní účinky na organismus. Kurkumu často najdeme ve směsích koření, které si můžeme pořídit v supermarketech, ale samozřejmě si ji můžeme pořídit i samostatně. Kurkuma používaná jako koření má stejné nebo velmi podobné účinky jako kurkuma používaná jako doplněk stravy. Problémem je, že k dosažení požadovaných výsledků bychom museli užívat velké množství tohoto koření. Doplněk stravy však obsahuje přiměřené množství kurkumy v jedné nebo dvou kapslích.

Proto se nemůžeme vždy spoléhat na to, že kurkuma, kterou přijímáme v potravinách, je stejná jako kurkuma, kterou přijímáme prostřednictvím doplňků stravy. Pokud bychom chtěli přijmout dostatečné množství kurkumy, museli bychom naše jídla vždy ochucovat kurkumou a naše jídla by chutnala pořád stejně. Proto je kurkuma vhodná spíše jen ke zlepšení chuti některých jídel. Pro stabilní a pravidelný příjem kurkuminu je tedy lepší spoléhat na potravinové doplňky.

Přímý příjem kurkumy může také vést k mírným vedlejším účinkům. Je to proto, že jde o koření s intenzivní chutí – spotřebitelé zjišťují, že při dlouhodobém každodenním používání kurkumy mají problémy s říháním. Takový příjem kurkumy často vede také ke zhoršenému vstřebávání železa. Opět je důležité vědět, kolik kurkumy užíváme a jak často. Nejjednodušším způsobem, jak to kontrolovat, je užívat čištěnou kurkumu v potravinových doplňcích.

POZNÁMKA

Zajistěme optimální množství kurkuminu v těle.

Vliv kurkumy na organismus

Kurkuma má na tělo mnoho pozitivních účinků. Používá se jako prevence i léčba, neboť pomáhá při různých onemocněních. Zde uvádíme nejčastější problémy, při kterých může být kurkuma užitečná.

Protizánětlivý a bolest zmírňující účinek

Naše tělo jednoznačně reaguje na zánět. Takovými záněty, které zná každý, jsou například zanícené svaly po náročném tréninku, které známe jako klasickou bolest svalů. Kurkuma se často používá také jako podpůrný prostředek při bolestech v krku, zánětech hlasivek a jiných zánětech.

Kurkuma je tedy vhodná jako prevence proti zánětům (například v kombinaci s vitamíny v období nachlazení) nebo jako pomoc při velkých zánětech, které se již v těle objevily.

Kurkuma reguluje metabolismus a dezinfikuje

Stejně jako některé jiné koření je i kurkuma vhodná na dezinfekci ran. Čistý kurkumový prášek se může nasypat na ránu a po určité době se opláchne velkým množstvím vody.

Kurkuma je ještě účinnější při regulaci metabolismu. Kurkumin totiž podporuje růst benigních bakterií ve střevě. Naše střevní flóra se neustále mění a mohou ji ovlivňovat faktory z vnějšího světa i potraviny, které konzumujeme. Pokud se nesprávně stravujeme, pijeme alkohol nebo kouříme, snižujeme počet dobrých bakterií ve střevech. Vnímáme to jako špatné trávení, průjem, nadýmání nebo pocit plnosti v oblasti žaludku. Kurkuma pomáhá regulovat trávení.

Po kurkumu často saháme po svátcích, kdy sníme velké množství nezdravého jídla. Kurkuma pomáhá štěpit sacharidy a také napomáhá vylučování žluči.

Kurkuma pomáhá udržovat zdravá játra a podporuje ji právě tehdy, když potřebuje pracovat nejvíce - tedy když konzumujeme velké množství nezdravých potravin. Takže je prakticky nepostradatelná pro ty, kteří rádi „hřeší“ a dopřejí si při speciálních příležitostech.

Kurkuma a artritida

Artritida je název pro různá zánětlivá onemocnění, která postihují jeden nebo více kloubů. Nejčastější typy artritidy jsou dna, osteoartritida, fibromyalgie a revmatoidní artritida (revmatismus). Příčiny vzniku artritidy jsou různé – od genetických podmínek až po zranění a infekce – a všechny mají jedno společné, a to, že tělo je ve stavu zánětu.

POZNÁMKA

Užívání doplňků stravy s kurkumou je užitečné jako prevence, neboť zabraňuje vzniku zánětu, i když se již problémy objevily, protože protizánětlivé sloučeniny kurkumy mají také pozitivní účinek na zánět.

Kurkuma ke snížení hladiny cholesterolu

Cholesterol není vždy špatný - obecně se dělí na "dobrý" a "špatný" cholesterol. "Špatný cholesterol" jsou lipoproteiny o nízké hustotě (LDL) a pojem "dobrý cholesterol" se používá k označení lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL).

POZNÁMKA

Kurkuma pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, což snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Cholesterol v krvi lze samozřejmě nejsnáze regulovat zdravou stravou a dostatkem pohybu. Všichni, kdo to nezvládají, si mohou pomoci i kurkumou. Kurkuma pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a zajišťuje zdravé srdce a oběhový systém. Tobolky kurkumy jistě pomohou tělu v boji proti cholesterolu.

Kurkuma pomáhá zmírnit příznaky deprese

Duševní zdraví a dobrý pocit jsou stejně důležité jako fyzické zdraví, ačkoli se o nich často nemluví. Rychlé životní tempo může často útočit na duševní pohodu. Nedáme-li si pozor, můžeme rychle upadnout do deprese nebo se dostat do jiného nebezpečného psychického stavu. Pomoci si můžeme několika způsoby – přidáním kurkumy do stravy můžeme problémy snadno a rychle odstranit.

Příliš často zapomínáme, že na to, jak se cítíme a jaký máme psychický stav, má vliv všechno, co do svého těla vkládáme. Proto musíme dbát na zdravou stravu i vhodný příjem účinných látek, které podporují naše zdraví. Z tohoto důvodu se zdá, že kurkumin je ještě důležitější.

Recepty s kurkumou


Kurkuma Rezepte

Zde jsou uvedeny nejpopulárnější recepty s kurkumou:

  • Kurkumové mléko – často se používá při bolestech v krku. Do teplého mléka vmícháme čajovou lžičku kurkumy. Ještě teplé vypijeme před spaním.
  • Jogurt s kurkumou - čajovou lžičku kurkumy rozmícháme v jogurtu. Tento jogurt zlepšuje trávení. Jíme po větším jídle (oběd). To okamžitě zmírní plynatost a zlepší trávení.
  • Kurkumový čaj - lžíci kurkumy zalijeme horkou vodou. Čaj pijeme pomalu ráno nebo večer, protože má pozitivní vliv na kondici, funkci jater a trávení.
  • Chceme-li předejít zánětům pokožky a výskytu akné, používáme směs kurkumy a sezamového oleje, kterou si můžeme snadno připravit doma. Z ingrediencí jednoduše utřeme hustou pastu, kterou ihned naneseme na obličej a necháme působit několik minut. Pokožka se bude okamžitě cítit lépe.
  • Šťáva z kurkumy – vhodná zejména v létě, kdy se chceme osvěžit a postarat se o své zdraví. Dvě lžíce kurkumy rozmícháme ve 4 miskách převařené vody, přidáme šťávu z jedné limetky a jednoho pomeranče a osladíme medem. Necháme půl hodiny odstát a vypijeme dle potřeby. Doporučujeme vypít celou šťávu během jednoho dne, protože tak přijmete potřebné množství kurkumy.

Kurkuma pro každého!

Kurkuma pomáhá při mnoha problémech, proto je velmi důležité, abychom jí přidali do našeho jídelníčku. Ať už jí používáme jako koření, nebo jí užíváme ve formě doplňku stravy, vždy musíme dodržovat doporučenou denní dávku.

POZNÁMKA

Rozhodneme-li se pro kurkumu ve formě prášku (tj. čistou kurkumu), musíme užívat jednu čajovou lžičku denně.

Kvůli chuti, jednoduššímu měření a rychlejší absorpci je často jednodušší užívat kurkumu ve formě kapslí. Tento doplněk stravy obsahuje optimální množství kurkumy a také další účinné látky (vitamin D), které usnadňují vstřebávání a zvyšují sílu kurkumy. Samozřejmě, tyto kapsle jsou naprosto bez příchutě. Takto je jejich užívání mnohem příjemnější.

Produkty pro vás

KRÁSA / ZDRAVÍ
-55%
Speciální cena 656 Kč Běžná cena 1 458 Kč
Zobrazit produkt