TUMMYTOX blogs.

Jak vybrat tu správnou dietu: Tvých nejlepších 5 možností a která z nich je pro tebe nejlepší

Začni se připravovat do na léto a do plavek s tou správnou dietou přesně pro tebe!

image

Chceš začít s dietou, ale nevíš, kterou si vybrat? Vybrali jsme 5 nejžhavějších a nejúčinnějších diet na hubnutí a porovnali jsme je, takže budeš vědět, která z nich je pro tebe nejlepší.

Pojďme začít

Středomořská dieta

Životní styl zaměřený na čerstvé produkty, které byly dostupné ve středomořských zemích ve 20. století. 3 roky v řadě byla tato strava vybrána Americkými výživovými poradci jako nejlepší.

Co jíst: Čerstvá zelenina a ovoce, ryby, semena, ořechy a oleje by měly být hvězdami talíře. Drůbež, vejce a mléčné výrobky mohou být použity s mírou a červené maso občas.
Čemu se vyvarovat: Sladkosti, vysoce zpracovaná jídla – včetně masa a zrn.
Účinek: Není to jedna z nejrychlejších diet, ale určitě je to jedna z nejudržitelnějších. Je prokázáno, že středomořská strava pomáhá hubnutí a pomáhá předcházet srdečním infarktům, mozkovým mrtvicím a cukrovce 2. typu.
Ideální pro: Hledáš udržitelnou stravu, která má také zdravé přínosy. Rychlé hubnutí není něco, o co se zajímáš, a opravdu se ti nelíbí přísné režimy hubnutí. Máš rádi rostlinnou kuchyni, ale ráda bys přidala nějaké ryby, drůbež nebo mléčné výrobky. Další skvělá věc na tom je, že je pestrá a bohatá, takže se k tobě může přidat celá tvá rodina.
Jak začít: Usnadni si to a začni s plánováním dopředu. Bohatá zeleninová polévka je skvělá večeře, která může zůstat několik dní v lednici. Na oběd si vytvoř barevný talíř, který je napůl pokrytý čerstvou nebo vařenou zeleninou. Přidej grilované, pečené nebo vařené ryby, vejce nebo drůbež, takže zaplníš další čtvrtinu talíře. Do druhé čtvrtiny přidej fazole, celá zrna nebo brambory. Dochuť olejem, semínky nebo ořechy. Ke snídani jsou skvělou volbou řecký jogurt s ovesnými vločkami a ovocem nebo vaječná omeleta.

Dieta 1200 kalorií

Více než strava, to je zlaté pravidlo hubnutí s neprůstřelnými výsledky. 1200 kalorií je nízkokalorická dieta, která snižuje příjem potravy na minimum, které je stále bezpečné. Není však vhodná z dlouhodobého hlediska.
Co jíst: Můžeš jíst cokoli chceš, pokud to je denně pod 1200 kalorií.
Čemu se vyvarovat: Na této stravě není samo o sobě nic, čemu by se dalo vyhnout, ale přesto bychom radili jíst hodně zeleniny a nezpracovaných potravin.
Účinek: Možná rychlejší hubnutí, které má potenciál pro obávaný jo-jo efekt.
Ideální pro: Opravdu chceš zhubnout několik kilo za co nejkratší dobu, ale nemáš ráda omezování se v jídle. Rozumíš kalorické hodnotě potravin nebo jsi ochotna sledovat svůj kalorický příjem pomocí kalorimetru. Máš v plánu se vrátit k normální stravě, když zhubneš nebo postupně zlepšovat svůj životní styl – právě teď potřebuješ jen trochu úbytku hmotnosti pro vlastní motivaci.
Jak začít: Stahni si aplikaci pro počítání kalorií a začni si zapisovat vše, co jíš. Pokud jíš vysoce zpracovaná jídla a piješ alkohol, můžeš dosáhnout 1200 kalorií velmi rychle, takže ti doporučujeme sledovat své porce. Pro některé lidi je jednodušší, pokud si připraví zdravou snídani a večeři a na oběd budou jíst cokoli chtějí. Alternativy s nízkým obsahem sacharidů, nízkotučné mléčné výrobky, libové bílkoviny, vaječné bílky a zelenina bez škrobu mají velmi nízký obsah kalorií a skvěle se pro tuto dietu hodí.

Nízkosacharidová nebo Keto dieta

Nízko-sacharidové diety si získaly na popularitě od minulého století. Jejich hlavní diferenciací je nízký příjem uhlohydrátů; méně než 100 g. Keto dieta je extrémně nízko sacharidová strava, která umožňuje méně než 50 g čistých sacharidů denně – ideálně 20 g čistých sacharidů.
Co k jídlu: Jakýkoli tuk – rostlinný nebo živočišný, zelený salát, zelenina bez škrobu, ovoce s nízkým obsahem cukru a středně velké množství bílkovin.
Čemu se vyvarovat: Sladkosti, alkohol, zrna, hlízy, čočka a fazole, škrobová zelenina, zpracované jídlo s přídavkem cukru, sladké nápoje atd.
Účinek: Možné rychlejší hubnutí, zvýšená soustředěnost a zvýšení energie (po dosažení ketózy).
Ideální pro: Chceš rychle hubnout a přemýšlíš o tom, že změníš svůj životní styl. Nestaráš se o sladkosti a alkohol, nebo jsi alespoň ochotna se s nimi rozloučit. I když začátek může být při takové drastické změně trochu drsný, ale jsi odhodlaná a obecně nemáš problémy s dodržováním diety, pokud ti slibuje rychlé výsledky.
Jak začít: Doporučujeme, aby jsi začala pomalu a postupně snižovala příjem uhlohydrátů. Stáhni si aplikaci na počítání kalorií a začni si zapisovat vše co jíš, abys viděla, kolik sacharidů konzumuješ v tuto chvíli.
Zkus snížit příjem uhlohydrátů pod 100 g čistých sacharidů denně (jedná se o příjem uhlohydrátů bez vlákniny). Pij hodně vody a jez spoustu zeleného salátu a zeleniny s nízkým obsahem sacharidů.
Poté každý týden snižuj příjem uhlohydrátů, dokud neklesneš pod 50 g čistých sacharidů denně. Při přechodu na ketózu se můžeš cítit trochu podrážděná. Bez obav. To přejde. Stačí pít hodně vody, spát a přečkat tak několik dní.

Intermittent fasting aneb přerušovaný půst

Jedná se o silný nástroj pro hubnutí a pro jistotu jeden z nejpopulárnějších trendů hubnutí v dnešní době. Spíše než soustředit se na to, CO jíš, se zaměřuješ na dobu KDY jíš. Existuje několik verzí přerušovaného půstu, ale jednou z nejčastějších je jíst 5-8 hodin denně a zbytek být na půstu.
Co jíst: Můžeš jíst cokoli chceš. Prostě nemůžeš jíst během půstu.
Čeho se vyvarovat: Po skončení půstu se nemusíš vyhýbat jídlu ani pití.
Ideální pro: Tohle by mohlo být pro tebe perfektní, pokud jsi jedna z těch lidí, kteří přeskakují snídani nebo nemají problémy s vlčím hladem ve večerních hodinách. Obecně nemáš problémy s disciplínou, ale opravdu se nechceš vzdát některých tvých oblíbených jídel, jen abys zhubla. Chtěla bys zhubnout na váze, ale nespěcháš na to.
Jak začít: Popřemýšlej, co je pro tebe jednodušší – přeskočení snídaně nebo nejíst pozdě večer? Až budeš vědět, kdy si můžeš dopřát své poslední jídlo dne, popřemýšlej, jak zařadit do tvého dne 12 nebo 14hodinový půst. (Pravděpodobně už děláš 12hodinový půst přes noc.) Dej si pár dní, než si na to zvykneš. Když máš pocit, že se ti to daří, pomalu začni půst prodlužovat, dokud nedosáhneš 16hodinového (nebo i delšího) půstu.

Rostlinná strava

Rostlinná strava je především o tom, se vyhýbat živočišným produktům – od mléčných výrobků po ryby a maso. Protože je zaměřena na konzumaci velkého množství ovoce a zeleniny a zdravých tuků nalezených v ořechech a semenech, může být tato strava – ne-li příliš omezující – skvělá strava pro životní styl s velkým přínosem pro zdraví – včetně hubnutí.
Co jíst: Veškeré ovoce a zelenina, ořechy, semena, tofu, tempeh, seitan, fazole a luštěniny, zrna, oleje, houby a řasy. Mnoho veganů také konzumuje zpracované veganské produkty, jako je veganský jogurt, sýr, sušenky, čokoláda, zmrzlina, cereálie, falešná masa a hotová jídla.
Vyhněte se: Více strikní vegani se vyhýbají cukru, zpracovaným sacharidům, nekvalitním olejům a ořechovým máslům, sodě a alkoholu.
Ideální pro: Chceš zhubnout, ale pomalu a udržitelně. Miluješ zeleninu a chceš ji zahrnout do každého jídla. Nemáš ráda striktní diety, ale nemáš problém s konzumací velkého množství zeleniny a ovoce, nezpracovaných zrn a luštěnin, fazolí, semen a ořechů. Když opravdu toužíš po některých pokrmech, budeš prostě hledat veganskou alternativu – i když někdy ne 100% zdravou.
Jak začít: Za prvé, nikdo do toho nemusíš jít na 100 %. Můžeš si být jistá, že jíst sem a tam živočišné produkty nesnižuje pozitivní účinek zeleniny, které denně sníš. Podle odborníků na výživu v USA, kteří každý rok vybírají nejlepší dietu, je flexitariánská strava jednou z nejvíce preferovaných.
Co dělá dietu zdravou je: hodně zeleniny, ovoce bohaté na antioxidanty, jako jsou bobule, citrusy a granátová jablka, dostatek tuků – nasycených a nenasycených, spousta vlákniny a dostatek bílkovin. Kombinace luštěnin, fazolí a zrn ti každý den poskytne dostatek bílkovin – pokud jich konzumuješ dostatečně.
Pokud se chceš ujistit, že jíš dostatečně a dopřáváš svému tělu všechny aminokyseliny (prvky proteinu), které tvé tělo potřebuje, můžeš si do telefonu stáhnout aplikaci pro výpočet kalorií a sledovat kvalitu příjmu potravy.
A nezapomeň – občas vejce, pečené kuře nebo plátek sýra tvou dietu nezničí. Pokud si však uvědomíš, že se při dietě cítíš úžasně a rozhodneš se z toho učinit životní styl, podívej se na potravinové doplňky pro vegany, které tvé tělo bude potřebovat.
Dlouhodobá 100% rostlinná strava může mít za následek nedostatky: vitamínu B12, vitamínu D, omega 3 mastných kyselin, zinku a železa.