TUMMYTOX blogs.

3 důvody, proč je Vitamin D důležitý i pro hubnutí!

Pravděpodobně už všichni ví, že vitamin D dělá s imunitním systémem zázraky. Co ale může překvapit, je, že sluneční vitamin je také velmi důležitý pro hubnutí. V tomto článku odhalujeme 3 hlavní důvody, proč by přidání vitaminu D do stravy mohlo konečně pomoci zbavit se těch ohavných kilogramů navíc.

image

Výzkum naznačuje, že dostatek vitaminu D by mohl pomoci zlepšit hubnutí. Navzdory tomu asi 50% lidí na světě trpí nedostatkem tohoto velmi důležitého vitaminu. Ale jak je to možné, ptáte se sami sebe? Obvykle k tomu dochází kvůli kombinaci faktorů, ale nejpřekvapivější je nadváha.

Nadváha - překvapivý rizikový faktor pro nedostatek vitaminu D

Pokud máš nadváhu, je pravděpodobné, že ti chybí vitamin D, říkají studie. Je to proto, že vitamin D je rozpustný v tucích a čím více tukových buněk máš, tím více je musíš zásobovat, aby každá buňka získala dostatečné množství pro správné fungování. Dává to smysl, že? Nadváha však není jediným rizikovým faktorem nedostatku vitaminu D.

Mezi další příčiny nedostatku vitaminu D patří:

  • nedostatek slunečního záření
  • život daleko od rovníku (zeměpisné šířky nad 37 ° severně a pod 37 ° jižně od něj)
  • tmavší barva kůže (melanin funguje jako přírodní opalovací krém)
  • používání sluneční ochrany
  • nízký příjem vitaminu D z potravy (nízkotučné, beztučné diety a velmi málo nebo žádné ryby)
  • věk (zejména nad 60 let)

Výzkum odhaluje: vyšší hladiny vitaminu D mohou podpořit hubnutí

Ale jak přesně to funguje? Stručně řečeno, vitamin D podporuje hubnutí na 3 různých úrovních:

1.      Pomáhá snižovat tělesný tuk a omezovat chuť k jídlu

Kromě přímého omezení tvorby nových tukových buněk a zabránění hromadění tuků může dostatečná hladina vitaminu D zvýšit produkci serotoninu (hormon štěstí). To může hrát zásadní roli při omezování chuti k jídlu a snižování příjmu kalorií. A co víc, vyšší hladiny vitaminu D byly také spojeny se zvýšeným testosteronem, který podporuje spalování tuků a brání tvorbě nových tukových buněk.

2.      Udržuje svaly a kosti ve formě

Je to pravda, vitamin D podporuje pohybový aparát. Pomáhá zejména při přísunu minerálů, zejména vápníku a fosforu. Tímto způsobem pomáhá udržovat kosti silné a svaly vyživované, což je zvláště důležité v procesu hubnutí.

Možná budeš chtít zhubnout, ale rozhodně ne kosti a svaly. Jako bonus může dokonce pomoci při bolestech svalů a kostí, což je velmi vítané, pokud jde o cvičení a v podstatě jakýkoli druh pohybu.

3.       Posiluje imunitní systém

A s tím tvou celkovou pohodu. Není žádným tajemstvím, že udržení těla v rovnováze je zásadní pro dobré zdraví. Pokud je tvá imunita narušena, pak je pravděpodobné, že to platí i pro všechno ostatní.

Určitě nemůžeš očekávat, že tvé tělo bude schopné udržovat přísnou fyzickou aktivitu a snížený příjem kalorií (prvky nezbytné pro účinné hubnutí), když už se snaží zvládnout základní funkce. To je důvod, proč silný imunitní systém je nezbytným předpokladem pro udržení tvé postavy v dokonalé kondici.

Pokračuj ve zdraví a úspěchu s vitamínem D3

Naše kapsle s vitamínem D3 jsou vyráběny ve vysoce účinném složení se 4 000 I.U. vitaminu D3 (100 μg) ve snadno polykatelných tobolkách bez umělých barviv.

  • Vysoce účinná formule díky vysoké dávce vitaminu D3 (4000 IU - 100 μg).
  • Malé a snadno polykatelné tobolky.
  • Bez umělých barviv.
  • Zásoba na 90 dní

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6780345/  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3702462/  https://www.intechopen.com/books/vitamin-d-deficiency/vitamin-d-and-obesity  https://www.hindawi.com/journals/ije/2014/841248/  http://ar.iiarjournals.org/content/29/9/3713.long  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1185/03007995.2014.900004  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026049519300058  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25688659/