TUMMYTOX blogs.

3 jídla, která přesvědčí i ty největší odpůrce zeleniny

Všichni víme, že zelenina je zdravá a plná živin, ale někomu už jen při pomyšlení na listovou zeleninu běhá mráz po zádech. Pokud souhlasně přikyvuješ, nejsi sama. Ale neboj se, máme pro tebe několik chutných triků, díky kterým budeš zeleninu nejen jíst, ale také si ji s radostí vychutnáš.

3 dishes that will convince even the most avid veggie-haters

Naše poslání je prosté: změnit tě z oddaného odpůrce zeleniny na jejího nadšeného milovníka, a to jedním výtečným jídlem za druhým. V tomto článku ti přinášíme tři recepty, které představují podstatu nápadů na zdravá jídla – jsou tak bohaté na chuť, že tě přesvědčí, i když jsi zarytý zeleninový odpůrce. Rozluč se svou zeleninovou fóbií a pusť se do našich zdravých fast food možností. 


Lepkavý asijský květák

Sticky Asian Cauliflower

Doba přípravy: 30 min | Doba vaření: 30 min | Obtížnost: Snadné | 4 porce

Tento recept promění květák v křupavý, sladký a pikantní zážitek. Tento pokrm je ideální pro ty, kteří hledají nápady na zdravá jídla, a nejenže uspokojí tvou chuť na něco dobrého, ale také ti dodá pocit, že i konzumace zeleniny může být gastronomickým dobrodružstvím. 

Složení:

  • 150 g hladké mouky
  • 35 g kukuřičné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 310 ml chlazené perlivé vody
  • 350 g květáku nakrájeného na velmi malé růžičky
  • Arašídový olej na smažení
  • Sezamová semínka na ozdobu
  • 3 jarní cibulky nákrájené na plátky
  • 4 porce rýže

Na omáčku:

  • 1 lžička arašídového oleje
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • 160 ml rajčatového protlaku
  • 80 ml chilli omáčky
  • 80 ml vody
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžičky rýžového octa

Postup:

1. Pro přípravu omáčky rozehřej arašídový olej ve woku (nebo velké pánvi, pokud wok nemáš) na vysokém plameni. Česnek smaž 30 sekund nebo dokud se nerozvoní. Přidej protlak, chilli omáčku, vodu, cukr, sójovou omáčku a ocet. Sniž teplotu a vař 15 minut nebo dokud omáčka nezhoustne. Občas promíchej. Odstav.

2. Rýži uvař podle návodu na obalu.

3. Na květák smíchej ve velké míse mouku, kukuřičnou mouku a prášek do pečiva. Pomalu přilévej perlivou vodu a šlehej, aby vzniklo hladké těsto. Přidej květák a obal ho v těstíčku.

4. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 cm oleje na 160 °C. Květák smažte po částech 3 minuty nebo dozlatova. Přemísti ho na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby z něj odkapal přebytečný olej.

5. Wok s omáčkou vrať na sporák na střední teplotu. Promíchej s květákem. Podávej na rýži, posyp sezamovými semínky a jarní cibulkou.


Pečené brokolicovo-sýrové kuličky

Baked brocolli cheese balls

Doba přípravy: 30 min | Doba vaření: 25 min | Obtížnost: Snadná | 3 porce


Hledáš zdravá jídla jako z fast foodu, která si získají i ty nejvybíravější jedlíky? Tyto zapečené brokolicovo-sýrové kuličky jsou tvou zlatou vstupenkou k plné chuti a vyživnému potěšení. 

Složení:

  • 400 g brokolice
  • 125 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 jemně nakrájené šalotky
  • 2 rozemleté stroužky česneku
  • Sůl
  • Černý pepř
  • Olivový olej

Na jogurtový dip:

  • 160 g jogurtu
  • Kůra z půlky citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Půlka drceného stroužku česneku
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Brokolici uvař doměkka a až mírně vychladne, nakrájej ji na malé kousky. Musí být dostatečně malé, aby se dobře promíchaly s ostatními ingrediencemi. 

2. Předehřej troubu na 200 °C a vylož plech pečícím papírem.

3. Všechny ingredience (kromě olivového oleje) dej do mísy a dobře promíchej.

4. Navlhči si ruce vodou, aby se na ně směs nelepila a pak z ní vytvaruj kuličky. Polož je na plech a potři olivovým olejem.

5. Peč 25 minut nebo dokud není povrch lehce křupavý a zlatavý. 

6. Zatímco se brokolicové kuličky pečou, připrav si jogurtový dip smícháním všech ingrediencí.


Cuketové
brownies

Courgette Brownies

Doba přípravy: 15 min | Doba vaření: 30 min | Obtížnost: Jednoduchá | 12 porcí

Hledáš při svém pátrání po nápadech na zdravá jídla něco sladkého? Tyto cuketové brownies jsou tvým řešením. Harmonická kombinace čokolády a cukety představuje pochoutku, která rozhodně uspokojí tvůj mlsný jazýček a můžeš si ji vychutnat bez pocitu viny.

Složení:

  • 180 g cukru
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky s práškem do pečiva
  • 20 g prosátého kakaa
  • 2 jemně rozšlehaná vejce
  • 1 lžička soli
  • 350 g jemně nastrouhané cukety
  • 170 g nasekané čokolády
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Předehřej troubu na 180 °C (160 °C, pokud používáš ventilátor).

2. Formu o rozměrech 20 x 20 cm vylož pečícím papírem a dej stranou. 

3. V míse smíchej cukr, olej, vanilkový extrakt, mouku, kakao, vejce a sůl.

4. Směs nalij do formy a peč asi 30 minut.

5. Nech brownies zcela vychladnout, pak je posyp moučkovým cukrem a nakrájej na čtverečky.



Doufáme, že tyto recepty změní tvůj pohled na zeleninu a že se pustíš do dalších kulinářských dobrodružství. Šťastné vaření!